Showing posts with label tutorial blog. Show all posts
Showing posts with label tutorial blog. Show all posts

Wednesday, April 11, 2012

Install linkwith Widget on Blogger









1. go to http://www.linkwithin.com/ to open Blogger in a new window, and follow the steps below in that window. Login to your Blogger account if necessary.
2. Select a blog if you have more than one, then click on Add Widget.


3. (Optional) For better performance, Drag and Drop the LinkWithin box under the "Blog Posts" box.

4. Click on Save.

And you're done! The widget should now appear on your blog.
If there is a technical problem with the widget, visit our support page
                                                                                                                                            NOTE: The quality of recommended stories will improve once we complete our crawl of your blog. This may take up to several hours, depending on the number of stories in your blog.

Tuesday, March 20, 2012

Tutorial berBlog

  1. Permulaan : Daftar Akaun Blogspot
  2. Post Entri Dalam Blog
  3. Upload gambar dalam blog
  4. Upload video dalam blog
  5. Letak video dari Youtube dalam blog
  6. Letak kod HTML/javascript dalam blog
  7. Setting asas untuk blog
  8. Cara backup template blog
  9. Website untuk download template blog
  10. Cara tukar template blog
  11. Buka link baru apabila klik gambar
  12. Ketahui komen pada entri melalui email
  13. Tutorial Link warna-warni (rainbow link)
  14. Buat gambar bergerak (scrolling image)
  15. Letak iklan nuffnang statik
  16. Image magnify
  17. Disable right click
  18. Letak background dalam entri
  19. Letak icon pada URL blog
  20. Daftar dan letak shoutmix pada blog
  21. Read more dalam blog : Cara 1
  22. Read more dalam blog : Cara 2
  23. Letak Signature Dalam Blog
  24. Letak website lain dalam blog
  25. Daftar dan letak linkwithin
  26. Tukar ayat asal linkwithin
  27. Ketahui bilangan pengunjung online
  28. Ubah lebar ruangan komen
  29. Dropdown menu dalam blog
  30. Letak website lain dalam entri
  31. Tukar warna background blockquote
  32. Background bergambar pada blockquote
  33. Letak gambar sebelah tajuk entri
  34. Letak tajuk entri pada readmore
  35. Perkataan bergerak (scrolling/marquee text)
  36. Letak salji dalam blog
  37. Ruangan komen bawah entri
  38. Video player kepada mp3 player
  39. Cara dapatkan url gambar
  40. Sistem rating pada blog
  41. Recent Comment dalam blog
  42. Letak Button Back To Top
  43. Letak Text Box Dalam Blog
  44. Widget Popular Post
  45. Tutorial Widget Popular Post
  46. Tukar Cursor Dalam Blog
  47. Jadikan Cursor Berkilau
  48. Animated Recent Post Widget
  49. Recent Post with Thumbnail
  50. Misterlinky - Cara Mudah Pengunjung Blog Tinggalkan Link
  51. Saiz Gambar Maksimum Dalam Blog
  52. Ubah Lebar Gambar Dalam Entri
  53. Jumlah Post dan Komen dalam Blog
  54. Letak Facebook Share Button
  55. Letak Facebook Like Button
  56. Button Like Untuk Blog
  57. Scrollbox Untuk Widget
  58. Disable highlight dalam blog
  59. Ketahui kelajuan load element blog
  60. Cara letak sitemap dalam blog
  61. Bubble cursor untuk blog
  62. Tutorial gerakkan title blog
  63. Tutorial hasilkan title blog bergerak
  64. Tips menaip entri dalam blog part 1
  65. Tips menaip entri dalam blog part 2
  66. Tukar warna text highlight
  67. Following star pada cursor
  68. Tutorial perkataan ikut cursor
  69. Letak emotion icon dalam komen
  70. Cara unfollow blog
  71. Tukar gambar apabila dilalukan cursor
  72. Kesan khas pada gambar apabila dilalukan cursor
  73. Cara buat scroll box untuk blog archive
  74. Tutorial tab menu / navbar menu
  75. Energy saver untuk blog anda
  76. Animated recent post ver2

Tuesday, January 3, 2012

Microsoft Word Tutorial | restrict editting


.:Trick untuk menghalang  dokumen dlm word diedit:.
buka word n pergi ke bar atas;
  • click pada Developer
  • kemudian klick pada Protect Document
  • klick pada restrict formating and editing ; dan last sekali,
  • masukkan paswod anda, siap.
  • sila ingat paswod anda, cube semak adakah dokument tersebut telah dikunci denagn baik,
sekian, selamat mencuba....
vedio pun ade dibawah:


Friday, September 30, 2011

blog design

Hari ni... tertengok dgn sengaja... blog sakura: jumpe mende yg agak menarik.
So, meh nak share... Saya share takat mana yang mampu ye, insya'Allah. Template blog saya tak lain tak bukan hanyalah template blogspot semata-mata. Cuma main edit kat Template Designer tu aje. Tak reti nak buat template gempak-gempak. Huhuhu.

First sekali, klik kat Design tu.

Design

Then, klik pulak kat Template Designer.

Template Designer

Bila bukak Template Designer tu, kamu akan nampak Blogger Template Designer yang opsyennya terdiri daripada Templates, Background, Adjust widths, Layout dan Advanced.

First sekali, klik dekat Templates. Untuk template blog saya, saya pilih template Awesome Inc. kaler hitam. Macam kat bawah ni.

Templates

Then, gi kat Background, kalo tak suka background yang sekarang tu, kamu boleh tukar dan pilih background lain kat sini.

Background

Ada banyak pilihan, boleh pilih ikut citarasa masing-masing. Macam blog saya, saya amek yang Ollustrator tu. Klik Done kalo da ok. Kalo nak buh background sendiri pun boleh, tapi tu cite lain pulak ye.

Pilihan background

Lepas tu, nak adjust Width blog kamu. Kamu nak oter bahagian post atau sidebar, mana nak besarkan atau kecikkan, kat sini la ye. Orang selalunya akan besarkan bahagian post. Kalau bagi sama besar bahagian post dengan sidebar, nanti orang konfius, mana satu nak baca kat blog kamu.

Adjust Widths

Lepas tu, dekat Layout pulak, boleh pilih rupa bentuk blog kamu macam mana. Untuk bahagian sidebar dengan footer. Ikut la kreativiti anda ye.

Layout

Ha...yang paling best sekali nak modify adalah bahagian Advanced. Kat sini la kamu-kamu pilih font untuk blog kamu, kaler font, kaler border sume, main-main la kat sini ye. Kene rajin-rajin godek mana yang berkenan kat hati.

Advanced

Dah siap modify semua, klik Apply To Blog kat atas belah kanan tu. Boleh tengok hasilnya (sambil-sambil modify pun ade preview kat bawah sebenarnya). Kalo nak lagi masyhuk, godek-godek juga bahagian HTML kat Design yang awal-awal tadi.

Ok...all the best ye~

Ikhwanul Muslimin : 1. Allah tujuan kami (Allahu ghayatuna) | 2. Rasulullah teladan kami (Ar-Rasul qudwatuna) | 3. Al-Qur'an landasan hukum kami (Al-Quran dusturuna) | 4. Jihad jalan kami (Al-Jihad sabiluna) | 5. Mati syahid di jalan Allah cita-cita kami yang tertinggi (Syahid fiisabilillah asma amanina)